Facebook YouTube Twitter
Serbian Croatian

SARENI I MIRISLJAVI BALI

Između Jave na zapadu i Lomboka na istoku nalazi se indonežanska provincija sa središtem u Denpasaru, fascinantno ostrvo sa izobiljem pirinča, kokosove palme, kafe, kakaa i duvana… Bali! Jedno od 17.508 ostrva koje pripadaju Republici Indoneziji bilo je pod vlašću Holandije, sve dok ga tokom Drugog svetskog rata nisu zauzeli Japanci. Stanovnici Balija perfektno govore engleski. U celoj Indoneziji, pa tako i na ovde, vladaju strogi zakoni po pitanju dilovanja drogom, za šta se izriče smrtna kazna. Potrebno je da znate da ne smete skupljati korale i školjke ili materijale ugroženih vrsta, jer je i to kažnjivo zakonom. Ne brinite, uz „Jungle Travel“ znaćete sve što je potrebno, kako se ne bi preterano razlikovali od lokalnog stanovništva.

Iza imena ostrva krije se „Jutro sveta“, „Ostrvo bogova“ i  „Poslednji raj na zemlji“. Smešten u predelu ekvatora sa stotinama kilometara dugim peščanim plažama i velikim talasima, predstavlja mamac za hedoniste i surfere. U unutrašnjosti ostrva prelazićemo preko peščanih polja, rečnih brzaka, penjati se na vulkanske kratere visine preko 3000m, zavlačiti u pećine i tropske šume. Na Baliju postoji šest vulkanskih kupa i dve tektonske ploče, okruženih prelepom prirodom u kojoj živi oko 280 vrsta ptica čija pesma u kombinaciji sa mirisima ostrva čini da se osećamo kao u Raju. Najpopularniji sportovi su fudbal badminton i stoni tenis, pa teško da ćemo odoleti prijatnom lokalnom stanovništvu Balija ako nam ponude da odigramo neki meč sa njima. Jungle pleme protiv Balinežana… Biće neizvesno i zanimljivo!

Stanovništvo Balija je poznato po svojim, za nas čudnim, običajima i verovanjima. Drželjubiv i prijatan narod čija kalendarska godina broji samo 210 dana, žive za ceremonije i proslave. Ples je uvek u centru dešavanja na ostrvu. Tradicija koja se prenosi sa generacije na generaciju ovekovečena je u mnogim filmovima. Plesači obično nisu plaćeni, ali dobijju raskošnu gozbu i poštovanje publike. Stanovnici Balija levu ruku smatraju nečistom, ne jedu njom, ne pozdravljaju se i ne primaju stvari.

Preko 20.000 hramova izgrađeno je na ovom mestu. Ukoliko želite da posetite neke religijske objekte morate obavezno nositi ešarpe. Nemojte stojati ispred ljudi koji se mole i ne fotografišite u tom trenutku! Ne dodirujte im glavu -  uvredljivo je! Tokom hindu-festivala Niepi u martu i aprilu, sve postaje tiho, kao da se zvuci utišavaju. Veruje se da tada ostrvo posećuju zli duhovi i da ne sme biti buke koja bi ih uznemirila. Balinežani se mole za useve pirinča, koji je glavna kultura na ostrvu.

Raskošna hinduistička arhitektura, svaka kuća sa hramom ukrašenim šarenim reljefnim elementima i skulpturama dominiraju na Baliju. Ulazna vrata i ograde dvorišta su najčešće izgrađeni od kovanog železa i dekorisani zlatnim ornamentima. Ispred ulaza se nalaze dve kamene skulpture odevene u sarong. Nama čudno, njima tradicionalno. Ali u svakom slučaju impresivno! Šarenilo boja, preovlađujući narandžasti i žuti tonovi čekaće vas na svakom koraku napravljenom na Baliju. Krenućemo od prestonice…

DENPASAR I PLAŽE BALIJA

Najlepše i turistima najomiljenije plaže se nalaze na jugu ostrva – Kuta sa burnim noćnim životom, surferska „dolina“ Sanur, zaliv predivnog zalaska sunca i ukusnih specijaliteta od morkih plodova – Džimbaran i luksuzna Nusa Dua. Prestonica Denpasar, glavni saobraćajni čvor, sa užurbanim turistima i lokalnim stanovništvom, drastično se razlikuje od ostalih mesta na Baliju. Pijaca Badung, gde se možete cenkati za sve proizvode, Market ptica, hinduistički hram, Muzej provincije Bali, umetnički centar i brojne  zlatare mame turiste da ih posete.

SELO BATUAN

Vodićemo vas ka severu, gde ćemo naići na naselja sa zanimljivim prodavnicama opreme za surf i ronjenje, u dvorištima videti drvene predmete, u zanatskim radnjama drvoreze, proći kroz išarano selo Batuan dok nas opijaju opojni mirisi flore Balija. Videćemo očuvanu holandsku arhitekturu iz kolonijalnog doba i Pura Pulaki, jedan od najsvetijih hramova za koji se veruje da je prvi izgrađen na ostrvu od strane sveštenika Danhianga Nirarte.

PIJACA KLUNGKUNG TOWN

Na istočnom delu ostrva postoji pijaca sa tekstilnom robom i par antikvarnica, Klungkung Town, gde možete nabaviti najkvalitetniji tekstil na ostrvu i suvenire za vaše najdraže. Raskoš boja i dezena je oslikana na tkaninama. Lagani, prirodni materijali poput pamuka, lana, svile, ukrašeni „batik“ tehnikom u bojama kao što su žad-zelena, šafran žuta, boje cimeta i paprike, žarko crvena, zlatna i narandžasta se mogu naći na ovom mestu po jako niskim cenama. Nedaleko od pijace, krenućemo glavnim putem i doći do Kerta Gosa, predkolonijalne sudnice – „palate pravde“, zatim ćemo se uputiti ka vidikovcima sa prelepim pogledom, starog zidom ograđenog sela sela Tenganan gde ćete se oduševiti ručno izrađenim korpama od pruća i završiti u ribarskom naselju Amed. Za avanturiste preporučujemo čuvenu pećinu slepih miševa Goa Lavah.

TANAH LOT

Najupečatljivija atrakcija Balija je svakako Tanah Lot, usamljeni hram na vrhu stene 100 m udaljene od obale ispred koga se okupljaju brojni vernici za vreme oseke i mole dok sunce zalazi za pučinom (jedino tada je hram dostupan). Kintamani, planinsko selo sa koga se pruža fenomenalan pogled ka aktivnom istoimenom vulkanu i jezeru Batur, Hram Tirta Empul i Slonovska pećina, poznati kao boravište isposnika iz XI veka, prometna pijaca voća u Čandikuningu, kao i šuma majmuna, nešto su što ne smete propustiti na „Ostrvu Bogova“.

Dišite punim plućima, oslobodite se strahova i prepustite se Baliju. Za sve ostalo tu je „Jungle Travel“! Nemojte da jurite avanturu, ona će juriti vas…

by Maja

Facebook Twit This RSS Feed Add to Del.cio.us Stumble It! Digg It!

Sri Lanka i Indija Sri Lanka i Indija Tibet i Kina Mjanmar (Burma) Japan Severna Indija