Jungle Tribe
September 10, 2010, 04:35:07 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: VAZNO OBAVESTENJE:

PRILIKOM MENJANJA SERVERA, NEKI KORISNICKI NALOZI SU SLUCAJNO OBRISANI. MOLIMO REGISTRUJTE SE PONOVO NA ISTI E-MAIL. HVALA!

Urednik i Administrator Foruma - Igor Popovic Buddha

Jungle Travel Agencijski kontakt: info@jungletribe.com

Home   Help Search Calendar Members Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: MANDALA  (Read 1356 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Aumystery
Full Member

OM MUNI MUNI MAHA MUNIYE SAKYAMUNI SWAHA

View Profile WWW
« on: March 01, 2007, 12:27:17 PM »

Mandala vuche svoje korene iz Hinduizma gde se koristi  slichna reprezentacija Yantra.
Glavna ralika izmedju Yantre I Mandale je u kompleksnosti forme i simbolizma. Mandala i Yantra imaju identichnu svrhu, kao umetnichka forma sluze za predstavljanje/vizualiziranje univerzuma/kosmosa, kroz meditaciju. Simbolika Mandale je jako kompleksna, ukratko, predstavlja kartu razvoja univerzuma koji se shiri iz svog centra ka krajevima, kao centar univerzuma za Tibetance u praksi konstrukcije peshchane Mandale je planina Meru za koju se veruje da je centar nasheg univerzuma i da se tamo nalazi Kraljevstvo Shambala.
Naprimer najsvetija Mandala za TIbetance je Mandala koju konstruishu za festival/praznik Kalachakra, i sama ta madala u svojoj simbolici sadrzi prezentaciju 720 bozanstava, i prva tragove peska postavlja Dalai Lama.
Kada Tibetanski monasi prave peshchanu Mandalu, ne koriste rech kreacija vec rech konstrukcija.
Kroz chin konstrukcije peshchane MAndale subjekt je vodjen kroz meditacioni proces formacije vec preodredjene vizije.
Mogao bih da napishem disertaciju o Mandali ali heheh ipak je ovo efemerni forum.

Happily may I walk.
May it be beautiful before me.
May it be beautiful behind me.
May it be beautiful below me.
May it be beautiful above me.
May it be beautiful all around me.
In beauty it is finished.
Aumystery
Full Member

View Profile WWW
« Reply #1 on: March 03, 2007, 01:57:07 AM »

...
« Last Edit: March 03, 2007, 02:00:10 AM by Aumystery » Logged

Happily may I walk.
Aumystery
Full Member

View Profile WWW
« Reply #2 on: March 03, 2007, 09:55:03 PM »

Proces stvaranja Mandale pochinje kao incijacija kroz koju je "kretivni" subjekt vodjen kroz proces meditacije pri kojo se odluchuje cemu/kome ce Mandala biti posvecena. Svaka peshcana Mandala ima svoju unapred predodredjenu svrhu to jest cilj koji on treba da obavi/simbolishe u nasem vidnom univerzumu. Peshchane Mandale su chesto posvecene npr. saosecanju, unutrasnjem miru, prosirenju svesti, i kroz svoju shiroku simboliku ona je emanacija tih ideja. Kreativni/Konstrukcioni subjekt treba da unese, putem kontempltivne koncentracije prilikom njenog ostvarivanja pochetnu ideju i energiju kojoj je Mandala posvecena.
Vek trjaja jedne pescane Mandale je cesto kratak, mada ima Mandala koje ostaju i po godinama zatvorene pod staklenom vitrinom dok ne ispune svoju svrhu. Nakon ispunjenog cilja mandala se brishe dlanom u kojem se nalazi Vayra, mada se u nekim praksama, pogotovo na zapadu nalazi nacin da se to uradi cetkom.
Nakon brisanja pesak se sakuplja u urnu i naknadno baca u reku koja se uliva u more/okean, kako bi energija/ideja/svrha Mandale dodirnula svaki kraj sveta.

Ovo je Mandala koju sam napravio.Posvecena je unutrsnjem miru.

Kalachakra Mandala, pogledajte film Wernera Herzoga "The Wheel Of Time", putopis Kalachakra festivala, gde izmedju ostalog prikazuje konstrukciju chuvene Mandale.
« Last Edit: March 03, 2007, 09:56:23 PM by Aumystery » Logged

Happily may I walk.
KICH-ica
EXP Member
Hero Member

i ti gledas beli zid jer na njemu nesto pise

View Profile
« Reply #3 on: March 12, 2007, 08:14:32 PM »

ajde napisi jos neke stvari ukoliko si nameravao...zaintrigirana sam

samo...da li kroz odredjeno ucenje ti sam dolazis do toga kako madala treba da izgleda ili vec postoje tacno predodredjene forme?

nakon ispunjenja cilja-kraja meditacije ili kada ti osecas da je do toga doslo?

We're so exposed
We're so exposed
Anything can happen
Anything can happen
Don't let them see
Don't let them know
And you wonder why
And you wonder why

Turn off the lights
Turn off the sound
Aumystery
Full Member

View Profile WWW
« Reply #4 on: March 12, 2007, 11:18:07 PM »

@KIch-Ica

Za konstrukciju peschane Mandale u religijske svrhe morash da prodjes kroz proces intenzivne Incijacije, koji u sebi sadrzi razumevanje svih formi koje ce naknadno biti unesene u Mandalu. Prve inicijacije sadrze u sebi razumevanje boje i njenih simbolichkih odnosa sa raznim Bozanstvima, Duhovima, Prirodnim Pojavama... iz kojih kasnije treba da transgresira svrha ili posvecenje Mandale. Forme koje se unose u Mandalu su u napred predodredjene, ali cisto na nihovoj simbolichkoj osnovi NPR. Mandale posvecena Budi Medicine

predstavlja Budu medicine u njegovim raznim lekovitim pozama koje ukljuchuju simbolicku predstavu lechenja razlichitih vrsta dushevnih mentalnih i fizichkih bolesti, takodje bas ova slika nam ukazuje na to kako deluje lechenje u realnom svetu i uz to prikazuje razlichite zastitnike te vrste doktrine druge Bude i visoke Lame/Uchitelje/Gurue/Rinpochee. Taj isti sistem reprezentacije se upotrebljava i ostalim reprezentacijama bozanstava, njihovih ososbina ITD. Forme variraju izmedju apstraktnih do literarnih/figuratvnih, ali ni jedno zrno peska nije stavljeno bezveze. Kao i u svim tantrichkim uchenjima konstrukcija/slikanje Mandale zavisi od inicijacije i tvog uchitelja i nije svako predodredjen da ih pravi, kao sto sve u njihovoj relegiji/filozofiji dolazi iz posvecenosti, Mandala se po tome ne razlikuje.
Cvrsto verujem da je svako sposoban da napravi Mandalu, sa odredjenom dozom svesti i uz postovanje rituala moze se doci do ipinjenja njenog cilja koji si ti sam predodredio. Ne drzim se za experta u ovoj oblasti
vec samo mislim da sam zagrebao mozda tri do pet posto celokupne stvari i zato i idm sledece nedelje u Tibetanski manastir na staz, heheheh ne idem na Tibet vec ovde u FR ih ima nekoliko, tako da idem da se iniciram.
Plasim se da drugo pitaje bas nisam skapirao tako da molim te pojasni, i neznam dali zvucim koerentno kada pisem tako da sam otvoren za pitanja dokle god to ulazi u mojih tri do pet posto .
Tchüs.
« Last Edit: March 12, 2007, 11:25:33 PM by Aumystery » Logged

Happily may I walk.
Mc Egzy
EXP Member
Hero Member

jachina uma uvek pobedjuje i najnemogucije

View Profile WWW
« Reply #5 on: April 22, 2008, 07:28:30 PM »

JA MORAM DA PRIMETIM DA TO UZASNO DELUJE,
BAsh te slike primetio sam imaju tu jachinu da se osecash upravo tako IZLECHENO!!!
JER KAD CHOVEK PRONADJE SVOJ MIR ONDA JE ON BASH OPORAVLJEN OD SVEGA!!!

MA ljudi pa to su Tibetanci shta vam je!!!

UZIVAJ I ZA NAS, Shta cu kad sam shaljivdzija!!! Evo zna kichica kakav sam ludak!!! UMETNICE SVAKA CHAST I JA SAM SE POTRUDIO!

EFEKAT KIDANJA - CIMANJA
Preuvelicavanja, Darivanja, Rivanja, Smejanja, Putovanja, Nadmasivanja, Prepakivanja, Odmahivanja, Zaobilazenja, Skakanja, Ljuljenja, Seksiranja, nefoliranja, Charolija
A to je sve zbog energije ...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: